Bijpassende wijnen

Eten is de perfecte partner van wijn. Hiervoor is de meeste wijn immers bedacht en gemaakt! Er zijn een paar basisprincipes waar je vanuit kunt gaan bij de keuze van wijn in combinatie met eten. 

Als de kleur van het eten overeenkomt met de kleur van de wijn, dan zit het meestal wel goed. Dus bij lichte vis in witte saus past meestal ook een witte wijn, bij stoofpotjes met donkere saus een rode wijn. Lichte rode of witte wijn die intensief geurt en niet al te heftig smaakt, is ideaal voor het hele menu. Schaf een aantal basiswijnen aan die (vrijwel) overal bij smaken. Kies de wijn zoveel mogelijk uit hetzelfde land (idealiter zelfs: dezelfde streek) als waar het gerecht vandaan komt. Weelderige wijn gaat over het algemeen niet samen met lichte gerechten, lichte wijn niet met zwaar gekruid eten.

Als u optimaal van uw wijn wilt genieten, doet u er goed aan om niet zomaar van alles door elkaar te drinken, maar een zekere volgorde aan te houden binnen de wijnen die op tafel komen. Probeer de volgende regels aan te houden:

  • Eerst witte wijn, dan rode wijn
  • Eerst jonge wijn, dan oudere wijn
  • Eerst lichte wijn, dan zwaardere wijn
  • Eerst droge wijn, dan zoete wijn

 

Bron: “Wijn voor beginners